2016. jún. 26.

Utazunk #1 - Ez az igazi jégvarázs

Emberek, végre nyár van! :D

Kár, hogy a napokban ezzel együtt jár a kánikula is. Viszont éppen emiatt döntöttem úgy, hogy utazásunk első helye Kanada legyen, mely során megnézzük mi is a Fagyott buborékok tava :)

A fagyott buborékok tava - vagy más néven Abraham Lake - a Sziklás hegység lábainál hever, hihetetlen szépségével pedig hamar a fotósok kedvencévé vált.


A tó kinézetét a mélyben keletkezett gázok okozzák, amik a tó aljáról a felszínre szeretnének törni. Ám mielőtt elérnék, a tó -30 fokos hőmérséklet hatására jégbe fagynak, ezzel megalkotva ezt a gyönyörű látképet.

Bár nagy kár, hogy amilyen szép, olyan veszélyes is.

Ugyanis ezek a halványkék buborékok nem másból vannak, mint metánból, melyet a tó alján megbúvó növények bocsátanak ki magukból. Amikor pedig elkezd felemelkedik, neki ütközik a fagyott tónak, s így keletkeznek a palacsinták (vagyis a kis körök … talán ennem kellett volna, mielőtt megírom :D). Tavasszal a tó elkezd olvadni, a palacsinta (oké, de naa, egész találó név rájuk xD) pedig a felszínre, a levegőbe kerül. kerül.
Ilyenkor pedig mi történik? Látszólag semmi. De egy hölgy (alias Katey Walter Anthony) az alaszkai Fairbanks-ben működő egyetem professzora remekül reprezentálja, valójában mi is történik ilyenkor. Katy forró víz segítségével megolvasztja a jeget az egyik palacsinta fölött (mindenképp ez a név marad), s meggyújtja az így felszabadult gázt.



Nektek ennek ellenére mi a véleményetek róla? Vagy legalább a kinézetéről? :)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése